Under ett halvt sekel har hästägare och stallchefer till stor del valt mellan två typer av strömaterial till stallbäddar – halm och spån.
nackdelar med halm som stömedel:
• För det första är det tidskrävande att rengöra, vilket kräver att du delar upp stallet i sektioner och mockar igenom varje sektion för att inte missa något. Dessutom håller halmen bäst om man mockar ur boxen flera gånger om dagen, vilket gör den bäst lämpad för ett större stall som har dedikerad personal enbart för denna uppgift.
- Halm dammar mycket när man fyller på i boxen vilket försämrar arbetsmiljön och stallmiljön. Halm absorbera inte heller urin särskilt bra.
- Halm kräver mycket utrymme för lagring, särskilt för ett större stall.
Välj spån framför halm
Ovanstående faktorer har gjort att spån blivit mer populära. Spån är i likhet med halm också vara ganska dammiga (även om det absorberande mer än halm). Lagring för spån är också utrymmeskrävande. Det billigaste sättet att få spån är att låta en tippbil släppa en last nära stallet, men du måste hålla koll på spånet så att det inte blåser bort eller bli blöt. Spån i säckar är lättare att lagra och hålla torra, men mycket dyrare.
Stallpellets vinner när det kommer till priset samt förvaring
den lägre kostnaden tillsammans med smidigare förvaring har gjort att stallpellets har vunnit stora marknadsandelar.
Lär om – att använda pellets kräver ett helt annat tillvägagångssätt
När du arbetar med stallpellets i boxarna så är tillvägagångsättet för att skapa en liggbädd helt annorlunda emot spån- och halmbäddar.
För att applicera stallpellets i boxen öppna en påse i direkt i boxen och spruta den lätt med vatten. Du kan också hälla en påse i en gödselhink eller liknande behållare och därefter blötlägga den; eller så kan du bara sprida ut en påse i boxen och låta pelletsen mjukna under ett par dagar då de absorberar urin och annan fukt.